lördag 17 oktober 2015

Handsytt från förr


Läraren Lina hade i samband med handsömnaden med sig äldre handsydda plagg. Dessa plagg har hon hittat i ett hus som tillhörde en avliden släkting till hennes barns pappa.
Den lila dressen är en jacka med tillhörande kjol i lila annillinfärgat ulltyg som troligen är hemvävt. Plaggen är handsydda och jackan är fodrad med bomullstyg i vitt.
Kläderna är troligtvis ifrån 18.50-talet.Den vita blusen är handsydd med pyttesmå efterstygn i dubbla lager bomullstyg. På framsidan sitter det vita glasknappar. Antagligen ungefär samma ålder som den lila dressen.Den här svarta jackan är ateljesydd i " Kjöbenhavn" och är troligtvis i från senare delen av 1800-talet. Materialet är en underbar svart sammet. Även denna är fodrad med bomullstyg och delvis handsydd.


Spetsdetalj.Det sista plagget är en helt underbar cape som är helt handsydd. Den är väldigt sliten och trasig, men otroligt vacker. Materialet är troligen siden och sedan fodrad med bomull. Den har även pärlbroderi med svarta glaspärlor samt små hängande spadrar i svart glas som dekoration. Även denna är 1800-tal.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar eller hälsning!